Weet je niet zeker of zelfstandige worden iets voor jou is? Of wil je starten, maar weet je nog niet ‘hoe’?
We zetten je alvast op weg.
Heb je momenteel nog een uitkering (RVA, RIZIV, FOD SZ DG HAN of OCMW)? Ga dan zeker eens langs bij VDAB of GTB. Ze hebben een zicht op het aanbod van opleidingen en trajecten. Ze zijn ook de (enige) toeleiders naar bepaalde (pre)starterstrajecten die je ondersteunen bij je opstart als zelfstandige. Daarnaast kunnen ze je ook informeren over de mogelijkheden om een uitkering te combineren met (het starten als) zelfstandige of de weg wijzen naar een Labo-traject waar je veilig kan ‘uitproberen’ of ondernemen iets voor je is.
Wat zoek je?
Ben je op zoek naar een opleiding (bv. in financieel management, social media, verkopen, …)?
Kijk even bij VDAB en Syntra.
Of zoek je ondersteuning in de vorm van een traject?
Bijvoorbeeld om samen te verkennen
– of ondernemen iets voor jou is
– hoe je een business plan opmaakt
– of je idee wel rendabel en realistisch is.
Het aanbod is ruim en de ondersteuning verschilt naargelang
- duurtijd
- focus (opstarten hoofd- of bijberoep) & snelheid waarmee je wil opstarten
- vorm (fysiek, online, in groep, individueel, …)
- kostprijs (soms gratis, soms niet)
- specialisatie (bijvoorbeeld YouthStart voor jongeren, SheMeansBusiness voor dames met een ondernemersdroom, Jumpstarters voor nieuwkomers of mensen die extra taalondersteuning zoeken, Radicale Vernieuwers voor sociaal-innovatieve ondernemers)
Bepaalde organisaties bieden diverse trajecten aan. Neem daarvoor zeker eens een kijkje bij de erkende ondernemingsloketten, UNIZO, VOKA, Starterslabo, Syntra, Stebo, JobYourSelf (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of de VLAIO-expertendatabank waar je naar hartenlust kunt grasduinen. Of spring binnen in De Stuyverij.
TIP: Wil je gebruikmaken van de transitiepremie, dan moet je via een erkend prestarterstraject.
Weet je nog niet of je werken als zelfstandige? Of is je idee nog super vaag. Weet dan dat je voor coaching, advies of een sparringpartner op maat terecht kan bij een ondernemerscoach of een loopbaancoach, VDAB of GTB.
TIP: je kan mogelijks gebruik maken van loopbaancheques als je twijfelt over je volgende carrièrestap of het statuut dat het best bij je best (arbeider, bediende, freelancer, zelfstandige of een combinatie).
Moet je een traject of opleiding volgen?
Helemaal niet. We hebben dan wel wat tips:
- Ga na welke diploma’s, attesten en vergunningen je nodig hebt.
- Kies een passende rechtsvorm en statuut.
- Ga langs bij jouw bank voor het openen van een zakelijke rekening en eventuele financiering.
- Een boekhouder is aan te raden, al kan je als eenmanszaak ook kiezen om het zelf te doen.
Er zijn talrijke apps op de markt, waarvan deze enkele voorbeelden zijn: Dexxter, Billit, Accountable, Cashaca, Silvasoft, E-boekhouden.be, … Ga vooral zelf op onderzoek uit of zoek een blog hierover. - Langsgaan bij een erkend ondernemingsloket is verplicht om je in te schrijven als zelfstandige en een ondernemingsnummer te krijgen. Net zoals je ook verplicht bent je btw-nummer te activeren, aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en ziekenfonds. Er zijn boekhouders die dit (meestal tegen betaling) voor jou doen.
TIP: lees de 7 stappen van VLAIO