Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen. In de regel bedragen die 20,5% van je netto belastbaar inkomen, maar dit percentage kan afwijken naargelang je sociaal statuut en je inkomen.
Met die sociale bijdragen draag je bij aan je sociale zekerheid. Ze worden per kwartaal betaald en geïnd door een van de erkende sociale verzekeringsfondsen, waar je je als zelfstandige verplicht bij moet aansluiten.
Hoeveel die bijdragen precies zijn, hangt af van verschillende factoren:
- je sociaal statuut: hoofdberoep, bijberoep, meewerkende echtgeno(o)t(e), artikel 37, zelfstandig helper, student, …
- je beroepsinkomen
Zolang je werkelijke beroepsinkomen nog niet gekend is, wordt gewerkt met voorschotten. Eens je beroepsinkomen gekend is, volgt er een herziening op die betaalde voorschotten.
Artikel 37 is een speciaal geval binnen het sociaal statuut. Onder artikel 37 sluit je aan in hoofdberoep maar wordt je aansluiting gelijkgesteld met een bijberoep. Dat biedt als voordeel dat je minder sociale bijdragen betaalt, maar anderzijds bouw je geen sociale rechten op. Denk goed na over de voor- en nadelen alvorens je kiest voor dit statuut.
TIP:
Bekijk op kwartaalbasis je inkomsten en uitgaven en evalueer met je boekhouder of via je boekhoudapp je voorschotten. Stemmen die wel overeen met je geraamde beroepsinkomen? Doe de check! Zo vermijd je twee of drie jaar later een onverwachte herziening van je sociale bijdragen.
Meer informatie over de sociale bijdragen vind je op de website van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).